Enguany es compleixen 100 anys de la construcció de l’Església Nova de Bonany, una efemèride especial de la que el poble de Vilafranca, juntament amb Petra, Sant Joan i Ariany,  se’n sent i se’n fa partícep.

En el cas de Vilafranca, i motivat per  la devoció a la Mare de Déu de Bonany, foren moltes les aportacions de treball voluntari i les donacions realitzades per molta gent del poble per a la construcció i habilitació de la nova església – la que coneixem actualment- i que va reemplaçar l’antic oratori, que havia col-lapsat el 1919. Menció especial en aquest fet mereix la figura de l’Ermità Agustí, fill il-lustre de Vilafranca, per ser ser el dissenyador del nou temple i, pel seu coneixement en l’ofici de picapedrer, cap visible i impulsor de les obres, entre altres.

Per aquest motiu, s’ha organitzat un extens PROGRAMA D’ACTES que intenta posar en valor tot allò que representa i és el santuari de Bonany i, per extensió, l’entorn natural on es troba ubicat, tant a nivell patrimonial, històric, cultural, paisatgístic i religiós, impulsat per una comissió formada pels actuals Donats de Bonany i representants dels Ajuntaments i de les Parròquies de Vilafranca, Petra, Sant Joan i Ariany, a més de Jaume Andreu, expert en patrimoni.

Així mateix s’ha dissenyat un LOGOTIP especial amb motiu d’aquesta efemèride, que s’incorpora als suports gràfics de difusió del programa d’actes.

En el programa s’hi troben activitats culturals, lúdiques, religioses i de caràcter popular, amb la participació d’entitats de tots els municipis que conformen l’entorn geogràfic i sentimental més proper al santuari.

Hi sobresurt, especialment, entre altres, l’exposició “BONANY: QUATRE SEGLES DE SANTUARI, UN SEGLES DE L’ESGLÉSIA NOVA”, sota la direcció i tutela de Jaume Andreu, professor de la UIB.

Aquesta exposició, que s’inaugurarà el dissabte 14 de juny i que romandrà fins el mes de setembre, ofereix, en aquest treball de recopilació i investigació sense precedents en relació a Bonany, un recorregut exhaustiu per la seva història a través d’objectes patrimonials i documents escrits i gràfics, disposats en una narrativa museística comprensible per a tothom. Així mateix, el dissabte 21 de juny tendrà lloc l’acte oficial d’aquesta commemoració amb una missa de caràcter solemne i un refresc popular.

També cal resaltar el SOPAR POPULAR de dia 4 de juliol, que pretén ser un punt de trobada compartit amb la gent de tots els municipis implicats en aquesta commemoració.

El programa d’actes es va presentar en societat el passat mes d’abril, aprofitant el dia de la berena i s’inicia tot just aquest diumenge 11 de maig amb la celebració d’una missa i la posterior actuació de la coral de Sant Joan.

Pel que fa a Vilafranca, el diumenge 8 de juny tendrà lloc l’actuació de la CORAL VILACANTA; igualment s’hi preveu més participació i col-laboració d’altres entitats locals, com ara xeremiers, grup de geganters de la Geganta Bàrbara, del Grup Excursionista de Vilafranca,… a banda d’algunes altres activitats que, en el marc de les festes locals, s’hi aniran sumant.

En aquest sentit, des de l’AJUNTAMENT DE VILAFRANCA i des de la propia comissió organitzadora dels actes, s’anima a què totes les entitats puguin presentar les seves pròpies propostes per anar incorporant-les al programa, tot amb la vista posada a la data de finalització d’aquesta commemoració el dia 7 d’abril de 2026, coincidint amb el dia de la tradicional berena a Bonany.

En relació a alguns dels actes del programa, s’anirà incorporant informació detallada en el web i a les xarxes socials municipals.

Des de l’AJUNTAMENT DE VILAFRANCA se us convida a què tota la gent hi participi; una manera de vindicar aquesta vinculació històrica, afectiva i sentimental, de Vilafranca envers Bonany.