Vilafranca de Bonany.
Dilluns 16 de gener, revetlla de Sant Antoni, FOGUERONS I TORRADA.
Dimarts 17 de gener, Dia de Sant Antoni, TRADICIONALS BENEÏDES.
Altres activitats del 13 al 29 de gener.
Vilafranca torna a celebrar la FESTIVITAT DE SANT ANTONI en què sobresurt una vegada més, el caràcter tradicional de la festa, vinculada, especialment, al ritual del foc i a les beneïdes dels animals.
Sant Antoni, el Dimoni, torrades, gloses, benedicció dels animals, … configuren part d’aquest univers santantonier del què Vilafranca, per tradició, no és gens aliena a aquesta festa, una de les més importants del calendari festiu de Mallorca.
Amb un programa d’activitats del dia 13 al dia 29 de gener, després del parèntesi d’aquests anys condicionats per la normativa sanitària derivada de la situació pandèmica de la COVID – que obligà a un fer Sant Antoni “que va quedar a la perxa” i un altre any, “, un Sant Antoni, a casa, i amb els de casa ” – Vilafranca es prepara per tornar a viure la FESTA DE SANT ANTONI amb la normalitat de sempre i amb l’esperit festiu propi d’aquests dies, especialment el dia 16 de gener, DIA DE LA REVETLLA, en què es recupera el FOGUERÓ I TORRADA GRATUÏTA per a tothom organitzada per l’Ajuntament a la Plaça Major i, l’endemà, dia 17 de gener, el DIA DE SANT ANTONI, les TRADICIONALS BENEÏDES a la Capella de Ca Ses Monges.
Més enllà d’aquests actes, el programa inclou altres activitats que incideixen en el fet de difondre i contextualitzar la festa, especialment el seu vessant cultural i històric, d’aquí que hi hagi, entre altres, xerrades temàtiques sobre la festa – la música, les gloses, .. – la figura del Dimoni – inseparable de la figura del Sant anacoreta – i que, a Vilafranca, té, en aquest cas, una presència especial a l’encesa del fogueró de la Plaça Major, a l’escola – amb les visites escolars a les festes que celebren el centres educatius ( una manera didàctica de fer arribar la festa ) i a les pròpies beneïdes del dia 17.
També hi ha presentacions de llibres de temàtica santanoniera i es recupera, com era costum, l’Horabaixa de Comèdia – amb l’actuació, en el Teatre Municipal, de Bloc de Lios, de la Cia Argelagues de Son Macià.
Aquesta és una festa que Vilafranca viu amb la intensitat pròpia dels pobles que tens remunta a la reminiscència més nostrada, més aferrada a l’entorn rural que donà origen, ara fa poc més de 400 anys, al nostre poble i del que, encara, en mantenim un cert vincle.
Viviu-la amb intensitat, i conservant el seu caràcter tradicional!