DISSABTE 2 de setembre , Festa i Firó, i DIUMENGE 3 de setembre, FIRA. 
Com és costum, el primer cap de setmana de setembre arriba la FESTA I FIRA DEL MELÓ a Vilafranca.
I ho fa amb un programa farcit d’un gran ventall d’ activitats que s’inicien el dimecres 30 d’agost i que s’allargen ben entrat el mes de setembre, amb especial protagonisme pel DISSABTE 2 DE SETEMBRE, que tendrà lloc la ja tradicional FESTA DEL MELÓ, en la seva edició número 52 i, per l’endemà, el DIUMENGE 3 DE SETEMBRE, dia de la FIRA DEL MELÓ, en la seva vint-i-novena edició. 
El programa recupera, en línees generals, el pols de les edicions anteriors consolidant els actes ja tradicionals i incorporant un ampli ventall d’activitats . 
Així, aquest 2023, el programa inclou activitats que combinen tradició i  innovació, sempre, però, posant el focus d’atenció al principal protagonista de la festa i  a l’emblema de Vilafranca que el vincula amb part del seu passat agrícola i -encara- present : EL MELÓ.  
En aquest sentit, cal resaltar-ne la celebració de les la Gimcana del Meló – que vé a substituir, en part, les melompíades – La Nit dels Melòmans, Tallers infantils relacionats amb meló,  la Festa de les Llanternes, el MELOFOC dels BOIETONS DE VILAFRANCA, …. tot això dins el marc del FIRÓ NOCTURN , amb productes artesanals i locals – i com a preludi del  la ja tradicional REVETLLA de la FESTA,  amb Géminis, TOMEU PENYA i Eva&The kooL Katz, entre altres. 
 
L’endemà, el dia de la FIRA DEL MELÓ , entre moltes altres activitats, no hi faltarà el CONCURS DE MELÓ GROS ( FEIXUC )  i el CONCURS DEL MELÓ DE QUALITAT en VARIETAT DE MELÓ CALAPOTER, entre moltes altres activitats per a tots els públics, en què s’inclou un espai amb una oferta lúdica amb tallers per a totes infants i famílies.  
A la FIRA, per altra banda, s’hi trobaran maquinària, artesania, productes locals i  d’agroalimentació, bestiar, aviram, mostra d’empreses locals, etc, en una mostra àmplia i ben diversificada. 
A més, activitats de caràcter divers complementaran tota l’oferta, tant aquest mateix dia com durant tot el mes de setembre –  tant a nivell cultural  (  activitats  musicals, teatrals,  conferències , lúdiques, esportives, exposicions)   – i d’altres d’un marcat més agrícola i tradicional. 
Especial menció també pel TAST DE PAELLA SOLIDÀRIA en què el mestre arrosser KIKE MARTÍN en du la iniciativa, juntament amb el Magatzem Ca Na Sopeta, perquè tot plegat el fons recaptat vagi a benefici de les associacions SOS MAMÀS i AMICS DE LA INFÀNCIA. 
Capítol apart mereixen la XVIII Mostra de cossiols, l’EXPOSICIÓ de fotografies de VARIETATS MALLORQUINES DEL MELÓ, TAST DE MELÓ DE VARIETATS MALLORQUINES,  aquestes dues amb una forta vinculació a la realitat socioeconòmica i cultural de Vilafranca.
Cal fer esment també en el MELOROCK ( amb l’actuació de Reggaetonpare i Ànimos Parrec )  de divendres 8 de setembre, previ també a una sessió recuperada, des d’uns anys, del TEATRE DE BARRA, a diferents bars de Vilafranca, en que serà possible combinar teatre i tapes.
També hi haurà espai per una recuperada sessió teatral dels Tre-molons Teatre de Vilafranca amb la seva obra “Un conyac, per favor”, dirigida per Marina Nicolau, amb una producció impulsada pel Teatre Municipal de Vilafranca. 
La Mostra d’indumentària tradicional mallorquina, sessions de contacontes, tallers, activitats culturals, esportives i, en especial, també l‘ESCULTURA FETA AMB FUSTA D’UN MELÓ – realitzada amb motoserra i que vendrà a substituir la que fins fa poc hi havia hagut a l’entrada del poble, a l’avinguda de les Escoles – , així com el CONCURS DE CANS PASTORS,  i altres activitats de caràcter lúdic, fan, de tot plegat, que el PROGRAMA DE LA FESTA I FIRA DEL MELÓ ofereixi un ventall per a tots els públics i per a tots els gustos.
També s’inclou un avanç del programa EL PARC ANIMAT, amb un programa que ofereix, a infants i famílies, espectacles cada dijous del mes de setembre – en un programa que es podrà consultar amb més detall al web municipal així com del programa LITERATURA-MENT, amb sessions que s’insereixen dins el mateix mes de setembre.   
Durant aquests dies tampoc hi mancarà una exposició de tipus de melons i degustacions gratuïtes de meló durant la FIRA, en aquest cas, en el c/ Fra Lluís.  
 
Tot això i molt més, podeu consultar-lo al web municipal i al programa adjunt. 
 
Veniu a Vilafranca! Gaudiu-la en la seva essència!!